Przepis na wilgotne i puszyste muffinki kwestia smaku 📖
Przepis na wilgotne i puszyste muffinki to:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki masła (stopionego)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- Opcjonalnie: dodatki smakowe takie jak czekoladki, owoce, orzechy
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnej misce wymieszaj ekstrakt waniliowy, stopione masło, jajko i mleko.
3. Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby nie przemieszać za bardzo ciasta.
4. Jeżeli chcesz dodać dodatki smakowe, takie jak czekoladki, owoce czy orzechy, teraz jest odpowiedni moment. Wymieszaj je delikatnie w ciasto.
5. Przygotuj foremki na muffiny i napełnij je do 3/4 wysokości ciastem.
6. Piecz muffinki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, lub do momentu gdy muffinki nabiorą złotego koloru i po wprowadzeniu wykałaczki do środka, będzie ona czysta.
7. Po upieczeniu muffinki należy wystudzić przed podaniem.
Smacznego!