Przepis na wilgotne i puszyste muffinki moje wypieki 📖
Oto prosty przepis na wilgotne i puszyste muffinki:Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki ulubionych owoców lub kawałków czekolady
Instrukcje:
1. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2. W drugiej misce ubij masło z cukrem aż powstanie jednolita masa. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, kontynuując ubijanie.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych składników, na przemian z jogurtem. Delikatnie wymieszaj, unikając zbyt długiego mieszania.
4. Dodaj ulubione owoce lub kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
5. Nakładaj ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je tylko w 3/4 pojemności.
6. Piecz muffinki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż staną się lekko złociste na wierzchu.
7. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozwól im ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.
Smacznego!