Przepis na włoską zupę pomidorową 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- kawałek mozzarelli do dekoracji (opcjonalnie)
- świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zeszklone.
4. Dodaj pokrojone pomidory do garnka i smaż przez około 5 minut, aż pomidory zaczną puszczać sok.
5. Wlej do garnka bulion warzywny, a także dodaj oregano, bazylię i cukier.
6. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aby pomidory dobrze się rozgotowały.
7. Zupę zblenduj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera.
8. Dopraw zupę solą i pieprzem według smaku.
9. Podawaj zupę pomidorową z kawałkami mozzarelli i świeżą bazylią na wierzchu (opcjonalnie) i ciesz się jej smakiem!

Smacznego!

Podobne przepisy

pomidorową zupę
zupę pomidorowa bez mięsa
zupę pomidorową na żeberkach
zupę pomidorową po angielsku
zupę pomidorową wege