Przepis na zupę pomidorowa bez mięsa 📖

Oto przepis na pyszną zupę pomidorową bez mięsa:

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
2. Cebulę, czosnek, marchewki oraz paprykę obieramy i drobno kroimy.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez kilka minut, aż składniki zmiękną.
4. Dodajemy marchewki i paprykę i smażymy przez kolejne kilka minut.
5. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano i tymianek. Całość dusimy przez około 10 minut, aż pomidory staną się miękkie.
6. Do garnka dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut, aby smaki się połączyły.
7. Zupę blendujemy na gładki krem przy pomocy blendera.
8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
9. Zupę podajemy gorącą, np. z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę pomidorową z ryżem bez mięsa
pomidorowa bez miesa
zupe fasolowa bez miesa
zupę ogórkową bez mięsa
zupe z miesa mielonego