Przepis na włoskie spaghetti bolognese 📖

Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- starty parmezan do posypania

Przygotowanie:
1. Na dużą patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
2. Dodajemy mielone mięso i smażymy je na średnim ogniu, aż będzie dobrze zrumienione.
3. Następnie dorzucamy marchewki i seler, smażąc je przez około 5 minut, aż będą miękkie.
4. Dodajemy przecier pomidorowy, passatę pomidorową, oregano, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą.
5. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
6. Odcedzamy makaron i przekładamy na talerze. Polewamy go sosem bolognese i posypujemy startym parmezanem.
7. Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti bolognese
knorr spaghetti bolognese
spaghetti bolognese przepis
spaghetti bolognese thermomix
spaghetti bolognese z pieczarkami