Przepis na wołowina w garnku rzymskim 📖
Przepis na wołowinę w garnku rzymskim:Składniki:
- 500g wołowiny (np. polędwica)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 400g pomidorów krojonych w puszce
- 250ml bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. Wołowinę pokrój na kawałki o wymiarach około 2-3 cm.
2. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż wołowinę na złoty kolor z każdej strony. Przełóż mięso do garnka rzymskiego.
3. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewki i seler obierz i pokrój w kostkę.
4. Na tym samym oleju, na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, marchewkę i seler, smaż przez kilka minut aż warzywa zmiękną.
5. Przełóż podsmażone warzywa do garnka z wołowiną.
6. Do garnka dodaj pomidory krojone w puszce razem z sokiem, bulion wołowy, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i suszony tymianek.
7. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Zalej wszystko podgotowaną wodą, tak aby składniki były przykryte.
8. Przykryj garnuszek rzymski pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
9. Gotuj wołowinę przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie delikatne i miękkie.
10. Po upływie czasu wyjmij garnuszek rzymski z piekarnika i gotowe danie możesz podawać np. z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!