Przepis na żeberka pieczone w garnku rzymskim 📖

Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 łodygi selera, pokrojone w plastry
- 1 puszka przecieru pomidorowego (400 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 500 ml bulionu

Sposób przygotowania:
1. W małej misce wymieszaj paprykę, sól, pieprz i posiekany czosnek. Przygotowane przyprawy posmaruj żeberka z obu stron.
2. W garnku rzymskim, należy umieścić posiekaną cebulę, marchewki i seler na dnie.
3. Na warstwie warzyw ułóż żeberka.
4. W oddzielnej misce wymieszaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, miód i bulion.
5. Zalej przygotowanym sosem żeberka w garnku.
6. Przykryj garnuszek przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez około 2-2,5 godziny, aż żeberka będą miękkie i soczyste.
7. Po upieczeniu można dodatkowo przyrumienić żeberka, podnosząc temperaturę piekarnika do 200°C i pozostawiając je w piekarniku na około 10 minut.
8. Podawaj żeberka pieczone w garnku rzymskim z ulubionym dodatkiem, na przykład ziemniakami lub surówką. Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka w garnku rzymskim
chleb w garnku rzymskim
wołowina w garnku rzymskim
pieczone zeberka
zeberka pieczone