Przepis na wołowinę na dziko 📖
Przepis na dziką wołowinę:Składniki:
- 500g wołowiny (np. polędwica)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, rozdrobniona (opcjonalnie)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 zielona papryka, pokrojona w paski
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu wołowego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki) do posypania
Instrukcje:
1. Wołowinę umyj i pokrój na plastry lub drobne kawałki.
2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
3. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złote.
4. Dodaj papryczki chili, czerwoną i zieloną paprykę do cebuli i czosnku.
5. Kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Dodaj wołowinę do patelni i smaż, aż będzie lekko zarumieniona ze wszystkich stron.
7. Dodaj paprykę wędzoną, kumin i słodką paprykę, dokładnie wymieszaj.
8. Wlej krojone pomidory i bulion wołowy. Doprowadź do wrzenia.
9. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i aromatyczne.
10. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
11. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
12. Dziką wołowinę podawaj na talerzu z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, kluski lub pieczywo.
Smacznego!