Przepis na wołowinę z grilla 📖
Przepis na wołowinę z grilla:Składniki:
- 500 g wołowiny (np. antrykot, rostbef)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Instrukcje:
1. Przygotuj grill i rozgrzej go na średnim ogniu.
2. W misce, wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn.
3. Wołowinę umyj, osusz i pokrój na kawałki o grubości około 2-3 cm.
4. Nacierzamy mięso przygotowaną marynatą z obu stron, delikatnie wmasowując przyprawy.
5. Odstaw mięso na kilkanaście minut, aby marynata lekko wniknęła w mięso.
6. Po wcześniejszym rozgrzaniu grilla, umieść kawałki wołowiny na ruszcie i grilluj przez około 4-5 minut na każdej stronie, dla medium stężeń.
7. Jeśli wolisz bardziej wysmażone mięso, możesz przedłużyć czas grillowania o kolejne kilka minut.
8. Wyjmij mięso z grilla i pozwól mu odpocząć przez kilka minut.
9. Następnie pokrój mięso na plasterki i podawaj. Możesz pokroić je wzdłuż włókien, aby uzyskać bardziej delikatny kęs.
10. Wołowinę z grilla podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak warzywa grillowane, sosy czy sałatki.
Smacznego!