Przepis na www faworki drożdżowe 📖

Przepis na faworki drożdżowe:

Składniki:
- 500g mąki
- 3 żółtka
- 30g drożdży
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 50g masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru pudru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże podrożały.
2. Do podrośniętych drożdży dodajemy pozostałą mąkę, masło, połączone żółtka, szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Zagniatamy dokładnie ciasto.
3. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Kroimy je na paski o szerokości około 3-4 cm i długości około 10-15 cm. Na środku każdego paska przecinamy niewielkie wcięcie.
5. Rozgrzewamy olej w głębokim garnku lub woku do około 180°C. Wrzucamy do gorącego oleju kilka pasków ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Faworki powinny nabierać chrupkości.
6. Po usmażeniu, odkładamy faworki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
7. Posypujemy faworki obficie cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

faworki drożdżowe
faworki drożdżowe z piekarnika
pulchne faworki drożdżowe
faworki drożdżowe z suchych drożdży
faworki drożdżowe pieczone w piekarniku