Przepis na zacier na bimber z kukurydzy 📖
Składniki:- 2 kg kukurydzy
- 2 litry wody
- 200 g cukru
- 10 g drożdży
Przygotowanie:
1. Zetrzyj kolbę kukurydzy na tarce o dużych oczkach, zbierając skrobię wraz z miąższem.
2. Przelej skrobię i miąższ do dużego garnka, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.
3. Garnk zakryj ściereczką i zostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej, aby skrobia spoczęła na dnie, natomiast na wierzchu pojawiła się płynna warstwa.
4. Po 3 dniach zlej płyn ze szczytu garnka, używając ostrożnie, by nie rozetrzeć osadzonej skrobi.
5. Dodaj cukier do płynu i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
6. Rozdrobnij drożdże w dużym słoju, a następnie dodaj do nich cukrowo-kukurydziany płyn.
7. Słoik zamknij przykrywką z gumowym uszczelką i zostaw w ciepłym miejscu na około 7-10 dni.
8. Po tym czasie zacier jest gotowy. Możesz przelać go przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych osadów, lub zostawić w słoju z osadem dla bardziej intensywnego smaku.
9. Przechowuj bimber w szczelnie zamkniętych butelkach w chłodnym miejscu i delektuj się nim w umiarkowanych ilościach. Pamiętaj o przestrzeganiu prawa i odpowiedzialnym spożywaniu.