Przepis na zakrecone paluchy pizzowe krok po kroku 📖
Oto przepis na zakręcone paluchy pizzowe krok po kroku:Krok 1: Zbierz składniki:
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g suchych drożdży
- 170ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 120g startych serów (np. mozzarella, gouda)
- 100g pokrojonych w kostkę pepperoni
- 2 łyżki posiekanego świeżego bazylii
Krok 2: W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj suchye drożdże i dokładnie wymieszaj.
Krok 3: W drugim naczyniu wymieszaj ciepłą wodę z oliwą z oliwek.
Krok 4: Powoli dodawaj mieszankę wodno-oliwową do suchych składników, ciągle mieszając łyżką drewnianą.
Krok 5: Gdy składniki dobrze się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je rękami przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
Krok 6: Włóż ciasto wygniatając je delikatnie w oliwie z oliwek, umieść w czystej misce, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Krok 7: Po upływie czasu wyjmij ciasto i ponownie rozwałkuj je na obszarze około 30x40 cm.
Krok 8: Posyp równomiernie serem, pepperoni i posiekaną bazylią na całej powierzchni ciasta.
Krok 9: Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego brzegu, tworząc długi zwinięty rulon.
Krok 10: Pokrój rulon na 2,5 cm kawałki, tak aby odkryć warstwy serowo-pepperoni.
Krok 11: Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi.
Krok 12: Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-18 minut, aż paluchy staną się złociste.
Krok 13: Wyjmij paluchy z piekarnika i podawaj na gorąco, najlepiej z dipem pomidorowym lub czosnkowym.
Smacznego!