Przepis na zakwas na barszcz biały bezglutenowy 📖
Przepis na zakwas na bezglutenowy barszcz biały:Składniki:
- 500 g buraków
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- sól
- woda
Przygotowanie:
1. Buraki, marchew i pietruszkę należy oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek również należy obrać i pokroić.
3. Wraz z pozostałymi składnikami wrzuć je do dużego garnka.
4. Zalej wszystko wodą tak, aby składniki były przykryte.
5. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
6. Po tym czasie wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i odstaw garnuszek z barszczem białym, aby ostygł.
7. Gdy barszcz biały wystygnie, przecedź go przez sito, aby pozbyć się warzyw i przypraw.
8. Otrzymany płyn można już podawać jako zakwas do barszczu białego.
Gotowy zakwas na barszcz biały bezglutenowy można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Przed użyciem warto dać mu kilka dni, aby zakwas się przegryzł i nabawił charakterystycznego smaku. Smacznego!