Przepis na zalewajkę świętokrzyską 📖
Przepis na zalewajkę świętokrzyską:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru soku.
2. Wymieszaj ziemniaki z mąką i jajkami, dodając odrobinę soli.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, aż staną się szkliste.
4. Dodaj cebulę i czosnek do masy ziemniaczanej, wymieszaj dokładnie.
5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, kładź małe porcje masy ziemniaczanej, formując placki.
6. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
7. Gotowe placki zalej wrzącą, osoloną wodą. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
8. Zalewajkę gotuj jeszcze około 10 minut, aby składniki się przetrawiły.
9. Dopraw zalewajkę do smaku solą i pieprzem.
10. Podawaj z kwaśną śmietaną, której można dodać do gotowej zalewajki.
Smacznego!