Przepis na zapiekanka gyros z ziemniakami 📖

Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól i pieprz do smaku
- 4-5 ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w plastry
- 150 g startego żółtego sera
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Instrukcje:

1. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko zrumienione.

2. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż mięso będzie całkowicie ugotowane. Dopraw solą, pieprzem, oregano i papryką słodką.

3. Dodaj pomidory i paprykę, gotuj jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij garnek z ognia.

4. Przełącz piekarnik na funkcję grill. Wymieszaj pokrojone ziemniaki z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem.

5. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, następnie na niej mieloną wołowinę z warzywami. Posyp serem na wierzchu.

6. Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj pod grillem przez 10-15 minut, aż ser będzie złocisty i lekko roztopiony.

7. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i polej ją jogurtem naturalnym. Posyp posiekaną natką pietruszki.

8. Podawaj gorące, najlepiej ze świeżą surówką lub sałatką. Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekanka gyros
zapiekanka gyros z makaronem
zapiekanka
zapiekanka warzywna
lekka zapiekanka