Przepis na zapiekanka makaronowa z miesem mielonym i pieczarkami 📖
Składniki:- 250 g makaronu fusilli lub penne
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 ml passaty pomidorowej
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw na stronę.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż na złoty kolor.
3. Dodaj mięso mielone do garnka i smaż, aż się zrumieni. Dodaj plastry pieczarek i smaż jeszcze przez kilka minut.
4. Wlej passatę pomidorową do garnka z mięsem mielonym i pieczarkami. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
5. Dolej ugotowany makaron do sosu z mięsem mielonym i delikatnie wymieszaj, aby dobrze je pokryć.
6. Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i posyp startym żółtym serem.
7. Piecz zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i zbrązowieje na wierzchu.
8. Wyjmij z piekarnika i pozwól lekko ostygnąć przed podaniem.
Smacznego!