Przepis na zapiekankę ziemniaczaną 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 200 g boczku lub wędzonego mięsa
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa do smażenia

Instrukcje:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm.
2. Gotować ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
4. Dodać pokrojony boczek lub wędzone mięso i smażyć aż się zrumieni.
5. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez kilka minut.
6. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 2 minuty.
7. Doprawić sos solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
8. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę ziemniaków, następnie połowę mieszanki cebula-boczek lub mięso.
9. Na to nałożyć drugą połowę ziemniaków i resztę mieszanki cebula-boczek lub mięso.
10. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przygotowany sos.
11. Na sosie posypać startym na tarce serem.
12. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka nabierze złotego koloru.
13. Po upieczeniu wyjąć zapiekankę z piekarnika i trochę ostudzić przed podaniem.

Przepis jest gotowy, smacznego!

Podobne przepisy

prostą zapiekankę ziemniaczaną
dobrą zapiekankę ziemniaczaną
zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą
zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem
zapiekankę ziemniaczaną z jajkiem