Przepis na zapiekankę bez ziemniaków 📖

Oto przepis na pyszną zapiekankę z warzywami:

Składniki:
- 1 cebula
- 1 papryka (czerwona, żółta lub zielona)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 200 g pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyj. Cebulę pokrój w piórka, paprykę, cukinię, bakłażana i pomidory w plastry, a pieczarki w grube plasterki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę przez kilka minut, aż się zeszkli.
3. Dodaj paprykę, cukinię, bakłażana, pomidory i pieczarki. Smaż wszystko razem przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli chcesz, możesz dodać również zioła prowansalskie.
4. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Przełóż na dno połowę smażonych warzyw, a na to połowę startego sera. Następnie daj drugą połowę warzyw i posyp resztą sera.
5. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka nabierze złotego koloru.
6. Podawaj gorącą, najlepiej jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.

Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekankę z ziemniaków
szybką zapiekankę z ziemniaków
zapiekankę z tartych ziemniaków
zapiekanke z gotowanych ziemniaków
zapiekankę z cukinii i ziemniaków