Przepis na zapiekankę kiełbasą 📖

Oto przepis na zapiekankę kiełbasą:

Składniki:
- 500 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 200 g pieczarek
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki lub plastry.
2. Cebulę, papryki i pieczarki umyj, obierz i pokrój w paski.
3. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, a następnie dodaj paprykę i pieczarki. Smaż wszystko przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż jeszcze przez kilka minut, aż kiełbasa delikatnie się zarumieni.
5. Dopraw wszystko solą i pieprzem według własnego gustu.
6. Przełóż zawartość garnka do naczynia żaroodpornego.
7. Na wierzch rozprowadź równomiernie śmietanę.
8. Posyp zapiekankę startym żółtym serem.
9. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika (180°C) i zapiekaj przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i zapiecze.
10. Po upieczeniu podawaj gorącą zapiekankę z ulubionym dodatkiem, na przykład pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekankę makaronową z kiełbasą
zapiekanke z kielbasa i ziemniakami
zapiekankę z makaronem i kiełbasą
zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą
kiełbasa lisiecka