Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami 📖
Składniki:- 300 g makaronu (np. penne)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 200 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek oraz smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj pokrojoną paprykę, cukinię i bakłażana. Smaż warzywa na średnim ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie.
4. Wlej passatę pomidorową do warzyw i dodaj oregano oraz tymianek. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Gotuj sos na małym ogniu przez 10-15 minut, aby się zagęścił.
5. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowany makaron z sosem warzywnym.
6. Posyp wierzch zapiekanki startym serem żółtym.
7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka nabierze złocistego koloru.
8. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj chwilę, aż zapiekanka ostygnie trochę, aby móc ją podać i cieszyć się smakiem.
Smacznego!