Przepis na zapiekankę ryżową 📖
Oto przepis na zapiekankę ryżową:Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula, posiekana
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 mała papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200g szpinaku
- 200g startego sera, np. żółtego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj marchewkę, paprykę i pieczarki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj ugotowany ryż z warzywami i połową startego sera. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
5. Przełóż mieszankę ryżową do naczynia żaroodpornego.
6. W misce dobrze wymieszaj jajka z mlekiem. Wlej je delikatnie na wierzch zapiekanki.
7. Posyp pozostałym serem.
8. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru.
9. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i poczekaj chwilę, aż trochę ostygnie.
10. Podawaj ciepłą i delektuj się smakiem tego aromatycznego dania!