Przepis na zapiekankę spaghetti 📖
Oto prosty przepis na zapiekankę spaghetti:Składniki:
- 300g spaghetti,
- 400g mielonej wieprzowiny,
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 400g passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego bazylii,
- 100g tartego żółtego sera,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź.
2. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zbrązowione.
3. Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż, aż mięso się rumieni.
4. Dodaj passatę pomidorową do mięsa i wymieszaj. Dodaj suszone oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
5. Dodaj ugotowane spaghetti do sosu pomidorowego z mięsem i dokładnie wymieszaj.
6. Przełóż zapiekankę do naczynia żaroodpornego. Posyp ją tartym żółtym serem.
7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
8. Po wyjęciu z piekarnika zostaw zapiekankę na kilka minut, aby przestygła i lekko się "uspokoiła".
9. Serwuj gorącą zapiekankę spaghetti jako samodzielne danie lub z dodatkiem sałatki.
Smacznego!