Przepis na zapiekanke z mielonym i ziemniakami 📖
Składniki:- 500g mielonej wieprzowej
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry
- 1 marchewka, starta na tarce
- 200g sera żółtego, startego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż będzie gotowe.
3. Dodaj marchewkę i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.
4. W drugim garnku gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się miękkie.
5. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i pokrój na plastry.
6. W małej misce roztrzep jajka z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem.
7. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsa, następnie pokryj warstwą ziemniaków. Powtarzaj do zakończenia składników.
8. Na wierzchu zapiekanki równomiernie rozprowadź mieszankę jajeczno-mleczną.
9. Posyp całość startym serem.
10. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
11. Piecz zapiekankę przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty i ser rozpuszczony.
12. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.
Smacznego!