Przepis na zapiekanki obiadowe z ziemniakami 📖
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g gęstego passaty pomidorowej
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 200 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój na cienkie plastry.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się złociste.
4. Dodaj mielone mięso i smaż przez kilka minut, aż się zrumieni.
5. Następnie dodaj passatę pomidorową, bulion warzywny, oregano oraz paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj mieszając przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
6. W naczyniu żaroodpornym ułóż jedną warstwę ziemniaków. Następnie nałoż łyżkę mięsnego sosu.
7. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz wszystkie składniki. Na górze powinny znajdować się ziemniaki.
8. Całość posyp startym serem.
9. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser roztopiony i lekko zrumieniony na wierzchu.
10. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.
Smacznego!