Przepis na zdrowe makaroniki 📖
Oto prosty przepis na zdrowe makaroniki:Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1/4 szklanki erytrolu (naturalnego słodzidła)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 białka jaj
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę migdałową, erytrol i sól.
2. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywno.
3. Dodaj ubite białka jajek do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
4. Dodaj ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj.
5. Przesuń masę do jednorodnej torby cukierniczej.
6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskaj małe porcje masy w formie kółek.
7. Pozostaw makaroniki na blasze przez około 30-60 minut, aby się skruszyły na zewnątrz.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 160°C.
9. Gotowe makaroniki piecz przez około 10-12 minut. Upewnij się, że są złote na zewnątrz, ale miękkie w środku.
10. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przez kilka minut, zanim podasz.
Smacznego! Makaroniki te są łatwe do zrobienia w domu i stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych przepisów, ponieważ nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów.