Przepis na żeberka cielęce duszone 📖

Składniki:

- 1 kg żeberek cielęcych
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 łyżki oliwy
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. Na dużym rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.

2. W misce wymieszaj mąkę, paprykę, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Obtacz żeberka w przygotowanej mieszance przykładając do każdego kawałka.

3. Przesuń warzywa na bok rondla i dodaj żeberka. Smaż je z obu stron na złoty kolor.

4. Wlej bulion warzywny do rondla, przykryj go i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

5. Po ugotowaniu, wyjmij żeberka z rondla. Opcjonalnie, możesz przelać sos do osobnego garnka i zagęścić go mąką, jeśli jest zbyt rzadki. Gotuj sos jeszcze przez kilka minut, aż zgęstnieje.

6. Podawaj żeberka z duszonymi warzywami i sosem. Możesz je również podać z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka cielęce w miodzie
żeberka duszone z grzybami
żeberka duszone w szybkowarze
zeberka duszone w piekarniku
żeberka duszone w miodzie