Przepis na żeberka gotowane w coli 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 500 ml coli
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Żebra dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój na kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj żeberka i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę, paprykę oraz sól i pieprz. Dodaj ten sos do garnka z żeberkami, całość zalej colą.
5. Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
6. W trakcie gotowania od czasu do czasu przemieszaj żeberka i polewaj je sosem w garnku.
7. Gdy żeberka będą już gotowe, kontroluj smak i ewentualnie dodaj więcej przypraw lub miodu, aby dopasować do swoich preferencji.
8. Podawaj żeberka z gotowanymi ziemniakami, surówką z kapusty lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka w coli
żeberka pieczone w coli
żeberka w coli i keczupie
żeberka w coli duszone
żeberka w coli i sosie barbecue