Przepis na żeberka jakubiak 📖
Przepis na żeberka Jakubiak:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj musztardę, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, paprykę słodką, oregano, sól i pieprz.
2. Żeberka umyj i osusz. Następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej sosu i dokładnie je obtaczaj, aby dobrze je owinąć.
3. Przełóż żeberka wraz z sosem do woreczka foliowego i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby mięso przeszło marinowanie.
4. Po upływie czasu wstaw piekarnik do rozgrzewania do temperatury 180 stopni Celsjusza.
5. Wyjmij żeberka z lodówki i rozłóż je na blaszce do pieczenia, zachowując równomierny rozkład.
6. Połóż blaszkę z żeberkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Co 20-30 minut obróć żeberka i polewaj je sosem, który pozostał na blaszce.
8. Po upływie czasu wyjmij żeberka z piekarnika i podawaj je od razu. Możesz je przykryć odrobiną świeżych ziół, np. natką pietruszki, dla dodatkowego smaku.
Smacznego!