Przepis na żeberka lidl 📖
Przepis na żeberka z Lidla:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych z Lidla
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę, mieszając w miseczce sos sojowy, miód, czosnek, olej roślinny, paprykę, sól i pieprz.
2. Umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym i wlej marynatę na żeberka, dokładnie je natrzyj. Odstaw na minimum 2 godziny, ale najlepiej na całą noc do lodówki, aby dobrze się przegryzły.
3. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. Przenieś żeberka wraz z marynatą na blaszkę do pieczenia. Możesz je również ułożyć na ruszcie grillowym.
5. Piecz w piekarniku przez około 40-50 minut, aż żeberka będą dobrze przypieczone i zarumienione, od czasu do czasu polewając je marynatą z blaszki.
6. Po upieczeniu wyjmij żeberka z piekarnika i pozostaw na kilka minut do odpoczynku. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i podawaj.
Smacznego!