Przepis na żeberka miodowo-musztardowe 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj miód, musztardę, posiekany czosnek, sos sojowy, oliwę i pieprz.
2. Ubij żeberka, aby mięso stawało się bardziej miękkie i spojone.
3. Dodaj żeberka do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby całe mięso było pokryte sosem. Odstaw na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc) w lodówce, aby marynata wniknęła w mięso.
4. Po upływie czasu odsącz żeberka z nadmiaru marynaty.
5. Można je piec na grillu lub w piekarniku. Jeśli używasz piekarnika, rozgrzej go do temperatury 200 stopni C.
6. Układaj żeberka na ruszcie lub natłuszczonej blaszce do pieczenia i piecz przez około 40-45 minut, od czasu do czasu obracając i smarując odrobiną marynaty.
7. Po upływie czasu, gdy żeberka będą soczyste i zrumienione, wyjmij je z pieca.
8. Przełóż żeberka na talerz i pozostaw do lekkiego wystudzenia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

musztardowe roladki schabowe
winegret miodowo musztardowy
dressing miodowo musztardowy
indyka w marynacie miodowo musztardowej
polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym