Przepis na żeberka orientalne 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- posiekana cebulka do dekoracji
1. W dużym naczyniu wymieszaj sos sojowy, miód, posiekany czosnek, olej sezamowy, ocet ryżowy, imbir, paprykę chili (jeśli chcesz, aby żeberka były pikantne), sól i pieprz. Powstały sos dokładnie wymieszaj.
2. Następnie umieść żeberka w misce i zalej je wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie je mieszając. Możesz to zrobić rękami lub łyżką, aby dobrze pokryć mięso sosem. Pozostaw żeberka w marynacie na około 1 godzinę, aby odpowiednio się nasyciły smakiem.
3. W międzyczasie przygotuj piekarnik, nagrzewając go do temperatury 180 stopni C.
4. Po upływie godziny, wyjmij żeberka z marynaty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę marynaty możesz wylać na żeberka tuż przed włożeniem do piekarnika, aby nadać im intensywniejszy smak.
5. Włóż blaszkę z żeberkami do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Co kilkanaście minut polewaj żeberka marynatą z blaszki, aby były soczyste.
6. Po upieczeniu, wyjmij żeberka i pozostaw je na chwilę, aby nieco ostygły. Następnie podawaj na talerzach, posypując posiekaną cebulką. Możesz serwować jeberka jako danie główne lub jako przystawkę podczas przyjęć.
Smacznego!