Przepis na zupy orientalne 📖

Oto przepis na zupę orientalną:

Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paseczki
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 papryka, pokrojona w cienkie paski
- 100 g kiełków sojowych
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka imbiru, startego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki kolendry lub pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Na dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż stanie się lekko przezroczysty.
2. Dodaj marchewkę, pieczarki i paprykę. Smaż wszystkie warzywa przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
3. W międzyczasie gotuj makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu.
4. Do garnka z warzywami dodaj bulion warzywny i kiełki sojowe. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
5. Dodaj sos sojowy, miód, imbir, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
6. Na dno miseczek wyłóż ugotowany makaron ryżowy, a następnie zalej go gorącym bulionem z warzywami.
7. Posyp zupę świeżymi listkami kolendry lub pietruszki.
8. Podawaj ciepłą zupę natychmiast.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka orientalne
zupy
zupy ewy dąbrowskiej
eleganckie zupy
zupy letnie