Przepis na żeberka paski 📖
Składniki:- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
1. Żeberka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
2. W miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, miód, posiekany czosnek, imbir, paprykę, sól i pieprz.
3. W większym naczyniu przełóż żeberka i polej je przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte.
4. Przykryj naczynie i odstaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, aby żeberka dobrze się marynowały.
5. Po upływie czasu marynowania, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180 stopni C.
6. Na blaszkę wyłóż folię aluminiową i ułóż na niej żeberka w jednej warstwie.
7. Piecz przez około 40-45 minut, od czasu do czasu polewając sosem pozostałym w miseczce.
8. Po tym czasie podgrzej grill lub patelnię grillową i przesmaż żeberka z obu stron, aż będą miękkie i delikatnie zrumienione.
9. Gotowe żeberka paski podawaj od razu, posypując je świeżo posiekanym zielonym szczypiorkiem.
Smacznego!