Przepis na żeberka po cygańsku 📖

Składniki:
- 1,5 kg żeber wieprzowych
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Żeberka opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj solę, słodką i ostrą paprykę, kumin, oregano, bazylię oraz czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj żeberka do patelni i smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż zaczną się rumienić.
6. Wlej sok z cytryny do patelni, przykryj i gotuj przez około 1,5-2 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Możesz podlać żeberka odrobiną wody, jeśli zbyt mocno się przypalają.
7. Gdy żeberka będą gotowe, podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę po cygańsku
rybę po cygańsku
pulpety po cygańsku
gulasz po cygańsku
gołąbki po cygańsku