Przepis na żeberka trójkaty 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę, mieszając w misce sos sojowy, miód, olej, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, mielony imbir i paprykę.
2. Żeberka umyj i osusz. Następnie przełóż je do dużej miski.
3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodając go do marynaty. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Żeberka polej marynatą, dokładnie rozsmarowując ją na mięsie. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
5. Po upływie czasu ogrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
6. Ściągnij folię spożywczą z miski z żeberkami i przenieś je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
7. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez około 45-60 minut, regularnie polewając żeberka pozostałą marynatą.
8. Po upieczeniu żeberka powinny mieć złocistą skórkę i być soczyste wewnątrz.
9. Gdy wyjmiesz je z piekarnika, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka
zeberka w bbq
latwe żeberka
żeberka lidl
żeberka masterchef