Przepis na żeberka w kapuście kiszonej w piekarniku 📖
Składniki:- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża główka kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Następnie drobno ją siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Do cebuli i czosnku dodajemy mąkę, kminek oraz paprykę i mieszamy, aż składniki się połączą.
4. W garnku (najlepiej żaroodpornym) układamy warstwę kapusty kiszonej, na nią wrzucamy żeberka, a następnie posypujemy je przygotowanym sosem z cebuli i czosnku. Powtarzamy proces, ułożywszy kolejne warstwy kapusty, żeberka i sosu, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.
5. Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
6. Przez pierwsze 30 minut pieczenia żebra zapiekamy pod przykryciem, a potem odkrywamy, aby skórka na żebrach mogła lekko zrumienić się.
7. Po około 1,5 - 2 godzinach żebra powinny być miękkie i delikatnie zrumienione. Można je podawać gorące, jako danie główne, na przykład z gotowanymi ziemniakami i surówką. Smacznego!