Przepis na żeberka w kapuście kiszonej z ananasem 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 1 główka kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka plastry ananasa w syropie
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Na początek obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
2. Na dużą patelnię dodaj olej roślinny i podsmaż cebulę z czosnkiem aż się zeszklią.
3. Następnie dodaj żeberka i smaż je na złoty kolor z każdej strony.
4. Kapustę kiszoną odcedź, sparz wrzątkiem i drobno poszatkuj.
5. Do żeberek na patelnię dodaj poszatkowaną kapustę kiszoną, dodaj również połowę syropu z ananasa z puszki.
6. Całość dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż żeberka będą miękkie.
7. Po tym czasie dodaj plastry ananasa na wierzch i dodatkowo przykryj pokrywką, gotuj jeszcze przez około 15 minut.
8. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Żeberka z kapustą kiszoną z ananasem podawaj gorące, idealnie pasują do nich ziemniaki lub kasza.
10. Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka w kiszonej kapuście
żeberka w kapuście kiszonej w piekarniku
żeberka w kapuście kiszonej jak zrobić
żeberka duszone w kapuście kiszonej
karkówkę na kapuście kiszonej