Przepis na żeberka w kapuście z jabłkami 📖
Składniki:- 1,5 kg żeber wieprzowych
- 1 duża kapusta kiszona
- 2 duże cebule
- 3 średnie jabłka (kwaśne)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka kminku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Żeberka umyj i pokrój na kawałki.
2. Kapustę kiszoną opłucz pod bieżącą wodą, aby zmniejszyć jej kwasowość, a następnie odcisnij i poszatkuj.
3. Cebule obierz i pokrój w piórka.
4. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
5. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj żeberka i podsmaż je z każdej strony, aż się zrumienią.
6. Następnie dodaj cebulę i czosnek, smażając przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
7. Dodaj kapustę kiszoną, jabłka i kminek, wymieszaj.
8. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż żeberka będą miękkie.
9. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
10. Przełóż żeberka w kapuście z jabłkami na daniowe talerze i podawaj gorące.
Smacznego!