Przepis na żeberka w keczupie 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki keczupu
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu worcester
- 1 łyżka octu winnego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Żebra umyj i osusz. Ściągnij błonkę ze skóry ze spodu żeber, jeśli jest taka.
2. W dużym garnku osol wodę i gotuj żeberka przez około 30-40 minut, aż mięso zmięknie.
3. W międzyczasie, na dużej patelni podsmaż cebulę i czosnek na maśle lub oleju, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj keczup, cukier, musztardę, sos worcester i ocet winny do patelni. Dokładnie wymieszaj składniki.
5. Po ugotowaniu żeberka, odcedź je i dodaj do patelni z sosem. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były pokryte sosem.
6. Gotuj żeberka w sosie na niskim ogniu przez kolejne 15-20 minut, często mieszając.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Podawaj żeberka w keczupie na talerzach, polewając je dodatkowym sosem z patelni.
Danie możesz podać z dowolnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki pieczone, frytki czy sałatka. Smacznego!