Przepis na żeberka w miodzie z piekarnika 📖

Oto przepis na żeberka w miodzie z piekarnika:

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Instrukcje:
1. Przygotuj marynatę, mieszając czosnek, miód, sos sojowy, olej roślinny, ocet, suszony czosnek, sól i pieprz w dużej misce.
2. Dodaj żeberka do miski i dokładnie wymieszaj, aby pokryć mięso marynatą. Pozostaw na minimum 30 minut lub najlepiej na całą noc w lodówce, aby żeberka mogły się nasycić smakiem marynaty.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. Wyjmij żeberka z marynaty i ułóż je na blasze do pieczenia lub na ruszcie, pozostawiając trochę miejsca między kawałkami.
5. Piecz żeberka w nagrzanym piekarniku przez około 45-60 minut, aż będą soczyste i dobrze przezgotowane. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewaj jeberka pozostałą marynatą, aby były soczyste i aromatyczne.
6. Wyjmij żeberka z piekarnika i pozwól im przez chwilę odpocząć przed podaniem. Możesz również polać żeberka pozostałą marynatą przed podaniem.
7. Serwuj żeberka z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczywo, warzywa grillowane czy sałatka.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka w piwie i miodzie z piekarnika
żeberka w miodzie
żeberka w miodzie i keczupie
soczyste żeberka w miodzie
żeberka duszone w miodzie