Przepis na żeberka w rękawie z pieczarkami 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotuj żeberka, które myjemy i osuszamy.
2. Następnie w dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż żeberka z obu stron, aż będą rumiane. Przełóż je do rękawa do pieczenia.
3. Teraz przygotuj soczyste pieczarki - pokrój je w plastry lub ćwiartki.
4. W tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj pokrojone pieczarki do cebuli i czosnku. Smaż na średnim ogniu, aż pieczarki zmiękną.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy, suszone zioła, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i gotuj przez kilka minut, aż smaki się połączą.
7. Na koniec przelej zawartość patelni na żeberka w rękawie.
8. Rękaw zawiąż dokładnie, tak aby nie było możliwości wydostania się pary.
9. Wstaw rękaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 1,5-2 godziny.
10. Po upływie tego czasu wyjmij żeberka z rękawa i podawaj je gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami, jak np. ziemniaki czy sałatka.
Smacznego!