Przepis na żeberka z dzika 📖

Składniki:
- 1 kg żeberek dzika
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Żeberka dokładnie umyj i osusz.
2. W misce wymieszaj musztardę, miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, tymianek, sól i pieprz.
3. Żeberka zanurz w przygotowanym wcześniej marynacie, dobrze je natrzyj i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby nabrały smaku.
4. Cebule obierz i pokrój w drobne plasterki.
5. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż cebulę, aż zmięknie.
6. Dodaj żeberka i obsmaż je z każdej strony na złoty kolor.
7. Następnie przełóż żeberka wraz z cebulą do naczynia żaroodpornego i zakryj folią aluminiową.
8. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.
9. Obierz folię aluminiową i zwiększ temperaturę do 220 stopni, piecz jeszcze przez 15 minut, aby żeberka się zrumieniły.
10. Podawaj gorące, np. z ziemniakami pieczonymi i sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka z dzika w rękawie
żeberka z dzika w sosie
wątróbkę z dzika
karkówkę z dzika
golonkę z dzika