Przepis na żeberka z grilla 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyj i osusz.
2. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, przeciśnięty czosnek, imbir, oliwę z oliwek oraz sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Żeberka umieść w misce i dokładnie obtocz w przygotowanym sosie tak, aby całe mięso było pokryte równomiernie. Odstaw na minimum 30 minut w lodówce, a najlepiej na całą noc.
4. Grill rozgrzej do średniej temperatury.
5. Na rozgrzanym grillu umieść żeberka i grilluj z obu stron, przykrywając pokrywą, przez około 10-15 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze dopieczone.
6. Gotowe żeberka zdejmij z grilla i podawaj od razu. Możesz je polać pozostałym sosem lub skropić sokiem z limonki.
Smacznego!