Przepis na żeberka z grilla gazowego 📖
Przepis na żeberka z grilla gazowego:Składniki:
- 1,5 kg żeber wieprzowych
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka cebuli granulowanej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
Wykonanie:
1. Przygotuj żeberka, usuwając nadmiar tłuszczu i blon.
2. W miseczce wymieszaj sól, czosnek granulowany, cebulę granulowaną, paprykę słodką, oregano, pieprz i ostrą paprykę. Następnie posyp przygotowane żeberka tą mieszanką, dokładnie wdelikatnie wcierając przyprawy w mięso.
3. W małym rondelku podgrzej ketchup, sos sojowy, miód i ocet winny, mieszając, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
4. Wstaw grill gazowy na średnie ogrzewanie.
5. Na rozgrzanym grillu ułóż żeberka, grillując je przez około 25-30 minut. Co jakiś czas smaruj je wcześniej przygotowanym sosem.
6. Po upływie 25-30 minut sprawdź, czy żeberka są już odpowiednio upieczone. Jeśli tak, zdejmij je z grilla i pozostaw na chwilę do odpoczynku.
7. Po kilku minutach pokrój żeberka na porcje, podawaj na talerzach i polej pozostałym sosem.
8. Smacznego!