Przepis na żeberka z kociołka żeliwnego 📖
Przepis na żeberka z kociołka żeliwnego:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml bulionu warzywnego
Instrukcje:
1. Żeberka dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. W dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę, czerwoną paprykę w proszku, tymianek, sól i pieprz.
4. Dodaj pokrojone żeberka do miski z sosem i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie nasączone.
5. W żeliwnym kociołku rozgrzej trochę oleju na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je przez około 3-4 minuty, aż zaczną się zeszklić.
6. Dodaj żeberka z sosem do kociołka i smaż je z każdej strony przez około 5 minut, aż mięso będzie lekko zrumienione.
7. Zmniejsz ogień i dodaj bulion warzywny. Przykryj kociołek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż żeberka będą miękkie i soczyste. W miarę potrzeby, możesz podlać podczas gotowania dodatkową ilością bulionu.
8. Podawaj żeberka z kociołka z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Smacznego!