Przepis na żeberka z piekarnika w rękawie 📖
Składniki:- 1 kg żeber wieprzowych
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu barbecue
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. W małej miseczce wymieszaj czosnek, miód, sos sojowy, sos barbecue, paprykę, tymianek, sól i pieprz.
2. W dużym naczyniu umieść żeberka i wlej przygotowany wcześniej sos. Dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte.
3. Przełóż żeberka i sos do rękawa do pieczenia, zawiąż go z jednej strony, a następnie dokładnie wymieszaj zawartość rękawa, aby dobrze nasączyła się sosem.
4. Pozostaw żeberka w rękawie na około 2-3 godziny w lodówce, aby dobrze się marynowały.
5. Po upływie czasu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
6. Umieść rękaw z żeberkami na blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika na około 1,5-2 godziny.
7. Około co 30 minut obróć rękaw z żeberkami, aby równomiernie się upiekły.
8. Po upływie czasu, wyjmij żeberka z piekarnika, ostrożnie otwórz rękaw i przełóż je na dużą deskę do krojenia.
9. Pokrój żeberka na mniejsze porcje i podawaj od razu.
Smacznego!