Przepis na zupa fasolowa 📖
Składniki:- 400g białej fasoli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 1l wody lub bulionu
Przygotowanie:
1. Fasolę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
2. Następnego dnia wodę odlewamy i fasolę wkładamy do garnka wraz z 1l wody lub bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż fasola zmięknie.
3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju na patelni na złoty kolor.
4. Dodajemy cebulę i czosnek do garnka z fasolą, dodajemy liście laurowe, majeranek i paprykę. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
5. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Podajemy zupę fasolową z chlebem.
Smacznego!