Przepis na zupa gulaszowa 📖

Składniki:
- 500g mięsa wołowego na gulasz
- jedna cebula
- dwie marchewki
- jedna papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonej majeranku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 litr bulionu lub wody
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia

Przepis:
1. Mięso kroimy w kostkę, a cebulę, czosnek, paprykę i marchewki w drobną kostkę.
2. W dużym garnku lub rondlu na oleju podsmażamy mięso z jednej strony, a po chwili dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż mięso się zarumieni i cebula zeszkli.
3. Dodajemy paprykę i marchewkę, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, mieszamy i smażymy przez minutę, aż mąka się zrumieni.
5. Dodajemy papryki, lubczyk, majeranek i bulion lub wodę. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 1-2 godzin).
6. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa gulaszowa z karkówki
zupa gulaszowa po wegiersku
wegierska zupa gulaszowa
zupa gulaszowa z pieczarkami
zupa gulaszowa z szynki wieprzowej