Przepis na zupa gulaszowa z pieczarkami 📖

Składniki:
- 500g wołowiny (najlepiej z szarpanką)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 średnie pieczarki
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: śmietana do podania

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój na nieduże kawałki. Cebulę, czosnek, pieczarki i papryki pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej, dodaj mięso i obsmaż je z każdej strony na rumiano. Następnie wyjmij je z garnka.
3. Na oleju, w którym smażyłeś mięso, podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się lekko szkliste. Dodaj pieczarki i papryki i smaż jeszcze przez kilka minut.
4. Do garnka dodaj mąkę, czerwoną paprykę w proszku, kmin rzymski, słodką paprykę i majeranek. Całość mieszaj przez kilka minut.
5. Powoli wlej bulion wołowy, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
6. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze przez kilka minut.
7. Wróć mięso do garnka i dokładnie wymieszaj z sosem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
8. Zupę gulaszową dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj z dodatkiem śmietany, jeśli lubisz.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa gulaszowa
wegierska zupa gulaszowa
zupa gulaszowa z karkówki
zupa gulaszowa po wegiersku
zupa gulaszowa z szynki wieprzowej