Przepis na zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewka 📖

Składniki:
- 1 kalafior
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Kalafiora rozdzielamy na różyczki, a ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodajemy do garnka kalafior, ziemniaki i marchewkę, i smażymy przez chwilę, mieszając, aby warzywa się lekko zrumieniły.
4. Następnie zalewamy wszystko bulionem warzywnym i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
5. Gdy warzywa będą gotowe, zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
6. Wlewamy śmietanę do zupy i mieszamy.
7. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
8. Gotową zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pieczarkowa z ziemniakami i marchewka
zupa kalafiorowa
najprostsza zupa kalafiorowa
karkówkę z ziemniakami i marchewką
zupa szczawiowa ze słoika z ziemniakami